Ons brein bestaat uit netwerken die vol informatie zitten en met elkaar in verbinding staan. Brainspotting werkt op het limbisch systeem. Dit gebied houdt informatie en trauma vast. Het onttrekt zich aan de cognitieve en verbale vermogens.
Bij alle netwerken en gebeurtenissen in ons leven, horen oogposities. Bij brainspotting zoeken we samen naar een oogpositie, de zogenaamde brainspot. Een brainspot is een cluster van netwerken in het brein die geactiveerd zijn en verband houden met het onderwerp dat is ingebracht. De netwerken waar de onverwerkte informatie is opgeslagen, worden opgezocht. Dit doen we door te vragen waar je dit in je lichaam voelt. We zoeken hierbij naar de meest passende oogpositie zodat er focus ontstaat. Het lichaam is zich bewust van de specifieke netwerken die zijn geactiveerd in het brein waardoor het gaat opruimen en kan verwerken.
Op deze manier kunnen gebieden in het brein waar trauma ligt opgeslagen en die nu nog onbewust worden geactiveerd door situaties in het hier en nu, tot rust komen. Je ruimt als het ware de troep op die al heel lang ligt opgeslagen, je als een ballast meedraagt en je gevangen houdt.
Verloop van een brainspotsessie
We beginnen altijd met het onderwerp waar je aan wilt werken. Dat kan een specifieke gebeurtenis of herinnering zijn of gevoelens waar je last van hebt. Soms is het iets vager en kan je niet precies benoemen wat het is. Het kan een gevoel in je lichaam zijn van spanning, vermoeidheid of leegte. Een fysieke klacht zoals hoofdpijn, niet kunnen slapen en niet weten hoe dat komt. Een gevoel van onrust dat maar niet weggaat. Bepaalde negatieve gedachten over jezelf waar je maar niet los van komt, nachtmerries die je niet kan duiden. Paniekaanvallen maar je weet niet waardoor het komt.
Voordat we beginnen krijg je een koptelefoon op met instrumentale muziek dat specifiek voor brainspotten is ontwikkeld. De muziek staat zacht en gaat van het ene oor naar het andere oor in een stabiel ritme. Dit is om het brein te activeren en ondersteunt de sessie.
Voordat we de brainspot gaan zoeken, vraag ik je welk gevoel je in je lichaam ervaart als je aan het onderwerp denkt en waar je dat in je lichaam voelt. Jij geeft dan op een schaal van 0 tot 10 aan hoe sterk dat gevoel is. Met behulp van een pointer wordt de brainspot gekozen. Er zijn verschillende methoden waarmee je een brainspot kan zoeken. We vinden er altijd één. Je kan niets fout doen. Jouw brein weet wat te doen.
Elke sessie is weer anders. De ene keer lijkt het alsof er niets gebeurd, merk je niets anders dan een verandering van spanning in je lichaam, heb je veel gedachten of ben je in jezelf gekeerd. In het begin kan het zijn dat je moeite hebt met je aandacht houden bij het gevoel in je lichaam en dwalen je gedachten af. Of begint je hoofd met denken dat dit onzin is, niet kan werken, wat ben je aan het doen. Dat is niet erg. Ik ben erbij en help je om je aandacht weer terug te brengen.
De andere keer komen er emoties vrij zoals verdriet, angst, boosheid of lachen, kan je beelden zien van vroeger, wil je van alles wat je ziet vertellen, herinneringen die terugkomen uit je kindertijd, zie je kleuren. Dit gaat in golven, op en neer. Het gevoel waarmee we de sessie zijn gestart, kan zich verplaatsen naar andere delen van je lichaam, soms krijg je last van spanning in je nek en schouders, tintelingen in je handen of hoofdpijn. Dit trekt allemaal gedurende of na de sessie weg.
De gebieden die geactiveerd zijn in je brein werken nog 48 tot 72 uur door. Je kan na de sessie een aantal dagen wat sneller geprikkeld zijn, wat meer moe, je opgejaagd voelen of opeens huilbuien krijgen. Het brein is nog aan het verwerken. Ook kan je je na de sessie gevoelloos voelen alsof je in een soort van bubbel zit of het gevoel dat je hoofd vol watten zit. Ook dit kan een paar dagen aanhouden maar trekt vanzelf weg. Het heeft allemaal te maken met de verwerking van jouw systeem.
Hoeveel sessies?
Het aantal sessies dat je nodig hebt, is afhankelijk van welke klachten er spelen. Gemiddeld zijn er 5 tot 10 sessies nodig om van een klacht af te komen. Ga bij meervoudig of complex trauma uit van minstens 10 sessies. Elk systeem is anders en reageert anders. Soms kost het een aantal sessies voordat jouw systeem zich op zijn gemak voelt en het brainspotten toelaat. Als er veel is gebeurd in je leven, kan er weerstand zijn vanuit je overlevingsdelen zoals angst voor verlies van controle, ratio (wat ben je hier nou aan het doen, dit werkt toch niet). Lukt het daardoor niet om te voelen. Je systeem bevriest dan als het ware.
Het kan zijn dat we in het begin kort brainspotten en wat meer praten omdat dit nodig is. Samen met jou bekijk ik hoe we het kunnen opbouwen. Ik adviseer om de eerste 3 keer wekelijks te komen.
Info@amsterdambrainspotting.com
Alle rechten voorbehouden | Amsterdambrainspotting.com