Trauma is een emotionele verwonding opgelopen door een gebeurtenis. De emotionele wond is het trauma dat het brein niet heeft verwerkt. Het wordt tijdelijk opzij gezet in het limbisch systeem. Met trauma wordt niet alleen psychisch trauma bedoeld maar ook lichamelijk letsel. Iemand zegt bijvoorbeeld het verkeerde tegen je. Als je getraumatiseerd bent, reageer je alsof je opnieuw gekwetst wordt. Je wordt bijvoorbeeld heel boos, angstig of verdrietig. Wat wordt gezegd, doet je onbewust denken aan wat er ooit is gebeurd en pijnlijk was voor jou. Dit noem je ook wel een trigger.
Als je als kind bent gekwetst, kan je als je jong bent niet zomaar wegrennen of terugvechten. Je bent immers afhankelijk van je ouders/opvoeders. Als er geen erkenning komt of er wordt niet gepraat over het voorval, gebeurt onbewust het volgende: je koppelt je los van je gevoelens en van je lichaam om niet te hoeven voelen. Het fundamentele trauma is die ontkoppeling van jezelf. Die ontkoppeling veroorzaakt zowel mentaal als fysiek problemen totdat je de wond geneest. Voorbeelden van problemen zijn o.a.
Trauma wordt vaak generationeel doorgegeven. Als het niet is opgelost, als het niet is geheeld, geven we het onbewust automatisch door aan onze kinderen. Dat is niet onze bedoeling maar dat doen we wel.
Info@amsterdambrainspotting.com
Alle rechten voorbehouden | Amsterdambrainspotting.com